Főoldal Ikarosz legendája

Ikarosz legendája

Ikarosz legendája

                                                                                                                                            

 „Egy madár se száll túl magasra,
míg a maga szárnyain  száll.”

                                                             

 

A Daidalosz nevű athéni mester Athén első királyának, Kekropsznak leszármazottja volt és igen jelentős művész: szobrász, építész, sőt, korának merész feltalálója. Valamikor ez a tehetséges művész unokaöccse és tanítványa, Talósz iránt érzett merő irigységből egy gyilkosságot követett el.

Az a Talósz, akin látszott, hogy egyszer még rátermett mester lesz belőle, miközben azt figyelte, hogy miként használja állkapcsát egy kígyó, feltalálta a fűrészt, mire az irigységtől elvakult Daidalosz ezért lelökte az Akropoliszról. Amikor kiderült a gyilkosság, száműzték a városból.

Így került Daidalosz Minosz udvarába, Kréta szigetére, ahol sok más műve között megépítette Labürinthoszt is, azt a tekervényes folyosókból álló palotát, amelyben senki sem ismerte ki magát. Oda zárták be Minósz parancsára Minotauruszt.

Krétai tartózkodása idején Daidalosznak egy Naukraté nevű palotai rabnőtől fia született.

Amikor Thészeusz Krétára érkezett, hogy Minotauruszt megölje, Daidalosz tanácsát követve segített Ariadné neki be és kijutni a Labürinthoszból. Amikor ezt Minósz megtudta, dühében Daidaloszt fiával együtt börtönbe záratta, ahol a mester egy pillanatra sem szűnt meg azon töprengeni, hogy miként szökhetne meg Krétáról.

Végül szárnyakat eszkábált, viasszal összeragasztotta és a vállukra erősítette őket.

Elképzelni is nehéz, de apa és fia felröppentek a levegőbe. Az ifjú Ikarosz azonban nem fogadta meg apja tanácsát, aki intette, hogy ne repüljön túl alacsonyan, mert a hullámoktól nedvesek lesznek a szárnyak, sem pedig túl magasan, mert a nap felmelegíti őket.

Elbizakodottságában az ifjú túl magasra szállt és a tollakat megkötő viasz megolvadt. Ikarosz a tengerbe zuhant, amelyet azóta róla Ikarionnak neveznek.

Holttestét egy később Ikariának elnevezett sziget partjánál találta meg és temette el Héráklész.

Daidalosz sokoldalú tehetségének és találékonyságának köszönhetően szárnyakat készítettek, hogy ezek segítségével szökjenek meg és szálljanak messze börtönüktől. Daidalosz is Ikarosz az első emberek a világon, akik a magasba emelkedtek.

Az Ikaroszról elnevezett Ikária kicsiny szigete az Égei-tenger északkeleti részén fekszik. Ión telepesek népesítették be a Kr.e. IX. század végén.


Nyomtatás

Összes látogató:
11719449
Ma: 11816

Kiemelt ajánlataink

Paralia - San Giorgio apartman *** Paralia - San Giorgio apartman ***

San Giorgio apartman autóbusszal

Paralia - Alarzo Apartmanház **** Paralia - Alarzo Apartmanház ****

Paralia - Villa Despina Apartmanház *** Paralia - Villa Despina Apartmanház ***

2-3-4 fős apartmanház

Zeusz Apartmanház *** Zeusz Apartmanház ***

Paralia - Hotel Europa ***+ Paralia - Hotel Europa ***+

Klíma és wifi az árban!